Leesgroep Nigeria en Filosofie

In januari start de leesgroep Nigeria en Filosofie. De bedoeling is om kennis te maken met drie toonaangevende vrouwelijke filosofen van Nigeriaanse afkomst: Sophie Oluwole, Nkiru Uwechia Nzegwu en Oyeronke Oyewumi. Centraal staat de vergelijking tussen het gedachtegoed van deze filosofen en “westers” denken. Alle drie auteurs hebben zich met deze vraag bezig gehouden.

De leesgroep komt eens per maand op een vrijdagmiddag bijeen. Er zullen circa 9 bijeenkomsten gehouden worden. We lezen per keer een aantal hoofdstukken uit een boek. De boeken die besproken worden zijn:

Sophie Oluwole, Socrates and Orunmila. Amsterdam, Ten Have, 2017 (het hele boek)

Nkiru Uwechia Nzegwu, Family Matters. New York, State University of New York Press, 2006. (de hoofdstukken 4, 5, en de conclusie van het boek)

Oyeronke Oyewumi, The Invention of Women. Minneapolis/London, University of Minnesota Press, 1997. (nadere informatie over de te lezen hoofdstukken volgt).

 

Data en aanmelding

Elke laatste vrijdagmiddag van de maand vanaf januari, eveneens in de Verrekijker (Wis- en natuurkunde gebouw, Vrije Universiteit).

De eerste bijeenkomst is dus op 26 januari. De exacte aanvangstijd wordt z.s.m. bekend gemaakt.

De leesgroep is gratis toegankelijk. Iedereen is van harte welkom. Deelnemers worden verzocht zich van te voren aan te melden bij Loes Derksen – l.d.derksen@vu.nl

Ter inleiding op de leesgroep zal Grâce Ndjako een lezing geven op dinsdag 12 dec., eveneens in de Verrekijker.

Reactie